sariak:BBC Overseas Sports Year of Personality

Jarraitu Jarraian Irakurtzen

Gomendagarria Zuretzako

Pat Rafter Mark Philippoussis Roy Emerson Mirka Federer

Nor da Rod Laver?

Rod Laver australiar tenislari ospetsua da, behin eta berriro frogatu zuen bere gogoa, bai ireki aurreko garaian eta bai ondorengo garaian ere, tenisaren munduan. Kirolari honek eskola utzi zuen, bere kirol gogokoenean, tenisean, karrera egin ahal izateko. Tenis jokalari ospetsu hau Harry Hopman entrenatzaile mitikoak entrenatu zuen eta lehenengoa zaletu txapelketara ausartu zen hogeita bat urte zituela. Talentu eta dedikazio izugarriak erakutsi zituen, izen handiko izenburuak irabazi zituen 'Grand Slams', 'Australian Championships' eta 'Wimbledon' bezalakoak. Laster, eskaileran gora egin zuen, eta munduko ez. 2 denbora dezente. Azkenean, ezetz bihurtu zen. Munduko tenislari profesional 1. Tenisean 'Era irekia' aurkeztu zenean, 'Wimbledon' eko 'Grand Slams' jokatzen hasi zen, lehen urteetako partida gehien irabazten. Laster, 'Tenis Liga Nazionala' eta 'Munduko Txapelketako Tenisa' bezalako biretan hasi zen. 38 urterekin jokatutako partidu kopurua murriztu zuen. Teniseko txapeldun ikusgarri honek hiru elkarte desberdinetako 'Ospearen Aretoan' sartutako ohorea jaso du. Azken urteetan, 'Australiako ordenan' zaldun izateko aukerari buruz hitz egin da. Bere bizitzari eta irakurritako lanei buruz gehiago jakiteko Irudi Kreditua http://www.sportal.com.au/tennis/news/rod-laver-tomic-still-a-gun/1eer7vzg31nxr1jdjqztpvai4g Irudi Kreditua http://www.puntodebreak.com/2011/09/30/rod-laver-rompiendo-records Irudi Kreditua http://www.sportal.co.nz/tennis/news/review-lavers-class-shows-through-in-memoir/12mn2pvxszk7c1rqv9zu526zqqTenis jokalari australiarrak Leo Men Karrera 1959an, Rodneyk 'Wimbledon'-eko finalerdietan lehiatu zen, eta garaile atera zen binakako mistoko jokoan, eta Darlene Hard estatubatuar homologoarekin elkartu zen. Hala ere, ezin izan zuen bakarkako finala irabazi, Alex Olmedo Peruko jokalariak garaitu baitzuen. Hurrengo urtean, 'Australiako Txapelketan' parte hartu zuen, eta bost multzoko azken partida irabazi zuen Neale Fraser jokalari australiarraren aurka. 1961ean, 'Wimbledon'en parte hartu zuen, eta bakarkako titulua irabazi zuen lehen aldiz. 1962an, Laverrek teniseko hamazazpi partida irabazi zituen, Grand Slameko lau txapelketarekin batera. Balentria hori lehenago Donnie Budge jokalari profesional estatubatuarrak lortu zuen. Txapelketa horietatik gogoangarrienak 'Italiako', 'Frantziako' eta 'Alemaniako' Txapelketak izan ziren. Zailtasun handiz irabazi zuen 'Frantziako Txapelketa', Roy Emerson australiarraren aurka. 'Wimbledon' eta 'AEBetako Txapelketetan, urte berean, oso ondo jokatu zuen, oso partida gutxi galduz. 1962ko abenduan, Rodek 'Davis Kopa' irabazi zuen, Australiako taldean. Honek munduko tenis jokalari profesional gisa ezarri zuen, Lew Hoad, Pancho Gonzales, Ken Rosewall eta Andrés Gimeno bezala. 1963-70 bitartean, jokalari trebea garaile izan zen 'U.S. Tenis Txapelketa Pro bost aldiz. Garai beraren hasieran, ezetz bezala finkatu zen. 2 jokalari munduan. 1964an, Rodneyk 'Wembley Championships' bezalako txapelketak irabazi zituen, Rosewall lagunari irabazi zion eta 'US Pro', Pancho Gonzales garaituz. Hurrengo urtean, Laver ez zen postura igo zen. 1 munduko sailkapenean, teniseko hamazazpi txapelketetan garaipena ikusi ondoren. Hurrengo urtean hamasei txapelketa irabazi zituen, eta 1967an, garaipena dastatu zuen berriro, bere izenean hemeretzi txapelketa irabazita. Garaipen horien artean, 'US Pro Championships', 'Wembley Pro', 'Wimbledon' eta 'French Pro' izan ziren. 'Wimbledon' finalean, Rosewall australiarra 6-2, 6-2, 12-10 irabazi zuen. Jarraitu irakurtzen jarraian 1968an, tenislari profesional batek afizionatu mailako txapelketetan ezin zela lehiatu zuen lehengo araua altxatu zen eta 'Era Irekia' hasi zen. 'Era Irekia' ren arabera, jokalari guztiei aukeratutako edozein txapelketatan parte hartzeko baimena emango zitzaien, eta horrela tenisari bere ibilbide osoa bilakatuko zitzaion. Urte berean, 'Grand Slam' partidetan parte hartu zuen, 'Open Era' txapelketa irabazi zuen lehen pertsona 'Wimbledon' en. Rodneyk multzo zuzenean irabazi zuen Tony Roche jokalari australiarraren aurka finalean. 1968an, txapelketa entzutetsuak irabazi zituen belar kantxetan jokatutako 'AEBetako Txapelketa Profesionalak' eta 'Frantziako Pro Txapelketak' buztinezko zelaietan, horrela munduko zk. 1 leku. Hurrengo urtean, 1969an, Laverrek hainbat txapelketa jokatu zituen, eta Grand Slameko lau txapelketa guztiak irabazi zituen. Gainera, 'South Africa Open', 'Philadelphia US Pro Indoor', 'US Professional Championships' eta 'Wembley British Indoor' irabazi zituen. Jokatutako 132 partidetatik 106 partidatan garaile izan zen. Epe berean, Rodek 'Tenis Liga Nazionala' ('NTL') eta 'Munduko Txapelketako Tenisa' ('WCT') birekin kontratuak sinatu zituen. Hori dela eta, bi urtetan 'Grand Slam' txapelketan parte hartu zuen. 1973an, hainbat txapelketa irabazi zituen, horien artean 'Davis Cup'. Hurrengo urtean, sei txapelketa bakarrik irabazi zituen, eta bere munduko sailkapena 4. zenbakira jaitsi zen. Hiru urte geroago, kontratua sinatu zuen 'World Team Tennis' taldearekin, tenis ligarekin. Sariak eta Lorpenak 1981-85 bitartean, kirolari ospetsu hau 'Teniseko Ospearen Nazioarteko Aretoan' eta 'Sport Australiako Ospearen Aretoan' sartu zen. Australiako Gobernuak herrialdeko 'Altxor Biziduna' izendatu du, eta azkenaldian, 'Queensland Sport Hall of Fame' delakoaren parte bihurtu da. Rod 'Britainiar Inperioko Ordenako kide' bihurtu da, eta 'Australiako Kirol Domina' zoriondu diote. Bizitza pertsonala eta ondarea 1966an, tenis jokalari ospetsu hau Mary Shelby Petersonekin ezkondu zen, aurreko ezkontzako hiru seme-alabarekin dibortziatua. Kalifornian izandako ezkontzan beste tenislariek hartu zuten parte, besteak beste, Ken Rosewall, Barry MacKay, Mal Anderson eta Lew Hoad. Bikoteak semea zuen, eta Kaliforniako hainbat egoitzetan bizi ziren. Hainbat omenaldi egin dizkiote Australiako tenis jokalari ospetsu honi, tartean, Melbourne Parkeko 'Rod Laver Arena' izenarekin. 2000. urtean, Australiako postak igorritako zigilu batean agertu zen, Margaret Court lankidearekin batera. Bitxikeriak Jokalari ospetsu honek goitizena lortu zuen, 'Suziria', bere tenis entrenatzaileak eman zion.